Revive en Hexagon starten nieuw herontwikkelingsproject

Blog

Revive en Hexagon slaan de handen in elkaar om de voormalige Van Laere-site in Zwijndrecht een nieuwe toekomst te geven. Onder de naam Twee Kranen werken we aan een gemengd project dat goed zal aansluiten bij de behoeften van de buurt.

Waardevol voor de omgeving

 

Om de site nieuw leven in te blazen, besloten Revive en Hexagon om de krachten te bundelen en samen een nieuwe projectvennootschap uit de grond te stampen: Twee Kranen, een referentie naar de twee herkenbare hijskranen op de Van Laere-site. De doelstelling van onze vennootschap is om een gemengd economisch programma te ontvouwen, waar de schaal van het project zowel ontwikkeling op maat van ondernemingen als buurtondersteunende functies mogelijk maakt. Daarbij staat architectenbureau B2Ai in voor het masterplan.

“Tegenwoordig is het essentieel om als ontwikkelaar niet alleen financiële waarde, maar ook waarde voor mens en omgeving na te streven”, vertelt Revive-oprichter Nicolas Bearelle. “Ons team gaat voluit voor maatschappelijke en ecologische objectieven, met ons B Corp-certificaat als beste bewijs. Diezelfde mindset zal tastbaar zijn doorheen het volledige traject van deze joint venture in Zwijndrecht.”

 

Onze maatschappelijke en ecologische objectieven zullen tastbaar zijn doorheen het volledige traject van deze joint venture in Zwijndrecht.

Nicolas Bearelle

Oprichter Revive

Site met historiek

Het industriegebied met een oppervlakte van 7,2 hectare vormt een unieke en strategische locatie aan de Antwerpsesteenweg in Zwijndrecht, langs de Parallelweg van de nieuwe Oosterweelverbinding, en was sinds jaar en dag de thuis van aannemingsbedrijf Van Laere. Door de neonlichten en twee grote gele hijskranen vormt het een markante plek voor iedereen die er passeert en in de buurt woont.

Van Laere kon het huidige terrein verwerven in de jaren 50 van de vorige eeuw, en pootte er onder meer een eigen assemblageafdeling voor metaalconstructies, een betoncentrale en een kantoorgebouw neer. Vorig jaar verhuisde Van Laere naar een nieuw kantoorgebouw op het bedrijventerrein Baarbeek, waarbij nog enkele functies op de vroegere site gehuisvest bleven.

Binnen een drietal jaar worden die activiteiten geherlokaliseerd, alsook een aantal activiteiten van derden die daar tijdelijk gehuisvest waren, wat de site volledig vrijmaakt voor reconversie. Deze evoluties maakten de zoektocht naar een nieuw gebruik voor de site mogelijk, aansluitend bij de noden van de gemeente Zwijndrecht en de regio.

Met onze participatie in projectvennootschap Twee Kranen willen we een vooruitstrevende en bedrijvige plek ontwikkelen, als stimulans voor zowel de site als de omgeving.

Jelle Vandendriessche

Bestuurder Hexagon

Reconversie is essentieel

 

Om de noden van de buurt volledig in kaart te brengen, zal een uitgebreid onderzoek gevoerd worden. Daarnaast is het brownfieldconvenant aangevraagd. Dat convenant werd door de Vlaamse regering in het leven geroepen om samen met alle betrokken overheden de herontwikkeling van onder meer onderbenutte brownfields te stimuleren.

“Het nijpende tekort aan ruimte zet de meerwaarde van deze reconversie extra in de verf”, vertelt Hexagon-bestuurder Jelle Vandendriessche. “Met onze participatie in projectvennootschap Twee Kranen willen we in Zwijndrecht een vooruitstrevende en bedrijvige plek ontwikkelen, als stimulans voor zowel de site als de omgeving.”