3 tips om je woning duurzaam in te richten

Blog

Je woning inrichten hoeft niet duur te zijn. Er zijn talloze manieren om je huis op een eco-bewuste manier te inrichten, met oog op duurzaamheid én je portefeuille. Daarmee zorg je ervoor dat je huis een persoonlijke invulling krijgt en het is beter voor de planeet. Win-win situatie. Hier zijn drie tips om je (t)huis duurzaam in te richten.

1. Op schattenjacht in de kringloopwinkel

 

In een kringwinkel heb je werkelijk alles om je huis mee te decoreren. Zo zijn er heel wat vintage meubels die op zoek zijn naar een nieuwe thuis. Je krijgt een stukje geschiedenis van het meubelstuk mee dat je verder kan schrijven/aanvullen. In de kringwinkel vind je voor ieder wat wils: van moderne tv meubels tot vintage stoelen. In het weekend kan je ook terecht bij de rommelmarkten, waar je unieke items kan vinden.

2. Duurzaam materiaal (+ voordelen)

 

Duurzame materialen belasten het milieu zo min mogelijk. Het heeft minder grondstoffen nodig, is hernieuwbaar en gaat lang mee. Hier vind je een overzicht van enkele duurzame materialen.

 

  • Hennep: Hennep is één van de meest duurzame textielvezels. De plant heeft weinig natuurlijke vijanden en hoeft daarom niet behandeld te worden met pesticiden. Daarnaast groeit hennep twee keer zo snel als katoen en heeft het weinig water nodig. Het wordt gebruikt om stof te maken voor gordijnen, kussens en bekleding. De vezels van hennep zijn sterker dan die van katoen, waardoor de stukken ook langer meegaan.
  • Bamboe: Net zoals hennep heeft bamboe geen pesticiden nodig. Bamboe bevat namelijk een stof waardoor ze van nature bestand zijn tegen plagen en schimmels. Het kan omgezet worden in verschillende materialen, zoals bamboevezel en bamboehout. Bamboevezel wordt vaak gebruikt om beddengoed, handdoeken en kleding te maken door zijn zachtheid en vochtafvoerende eigenschappen.
  • Gerecycleerd materiaal: Gerecyclede materialen, zoals gerecycled glas, plastic en hout, kunnen worden omgezet in prachtige en functionele interieuritems. Denk aan gerecyclede glazen potten, gerecycled houten meubilair en decoratieve stukken gemaakt van gerecyclede kunststoffen.
  • Tencel: Tencel is gemaakt van houtpulp en 99% van het gebruikte water wordt gerecycleerd. Deze stof voelt aan als een combinatie tussen linnen en zijde, maar is toch volledig plantaardig. Het resultaat is een zachte, ademende stof die perfect is voor beddengoed, kleding en zelfs gordijnen. Een Tencel dekbed is niet alleen luxueus en comfortabel, maar ook een bewuste keuze voor een duurzame slaapomgeving. Het voordeel van tencel is dat de stof alle seizoenen comfort biedt. In de zomer werkt het verkoelend, en in de winter is het heerlijk warm.

3. Upcycling

 

Gooi geen kapotte meubelstukken of decoraties weg, maar herstel het. Met een likje verf of een nieuw stofje over een oud meubelstuk kan je het al een nieuwe look geven.

Laat zelfs je creativiteit de vrije loop en maak je eigen decoratieve items. Een zelfgemaakte schilderij, een fotolijst of een gepersonaliseerde kussensloop. Het zijn maar enkele voorbeelden van simpele DIY-projecten die je huis een nieuwe look kunnen geven. Het aankopen van de materialen kost minder dan het product zelf. Je bespaart daarmee geld uit en je kan er een leuke knutselnamiddag van maken.

Render 't Verband - woningen
Render 't Verband - woningen