Blog
Stedelijke ontwikkeling en natuur staan vaak lijnrecht tegenover elkaar. Steden nemen steeds meer ruimte in beslag, waardoor er minder ruimte overblijft voor natuur. Dit heeft een negatieve impact op het milieu, de biodiversiteit en de gezondheid van mensen. Hoe kan een stad de balans terug herstellen?
Groene infrastructuur
Groene infrastructuur is een combinatie van natuurlijke en aangelegde elementen die de kwaliteit van de leefomgeving verbeteren. Denk hierbij aan bomen, struiken, parken, groene daken en gevels. Het verbetert de luchtkwaliteit, het verkoelt de stad, verhoogt biodiversiteit en verbetert de gezondheid van mensen.
Groen in de stad & gezondheid
Onderzoekers verbonden aan de North Carolina State University hebben vastgesteld dat het creëren van groene woonomgevingen, met overvloedige parken, tuinen en bomen, een gunstige invloed heeft op het behoud van genetische bouwstenen in ons DNA die in verband worden gebracht met veroudering. Mensen die in een groene omgeving wonen, zijn minder vaak ziek. Ze hebben ook een lager risico op stress en depressie.
Groene infrastructuur tegen hitte-eilanden
Steeds meer studies tonen aan dat het vergroenen van woonwijken essentieel is om de levenskwaliteit in stedelijke gebieden te verbeteren. De stijgende temperaturen op aarde resulteren in een toename van het aantal sterfgevallen als gevolg van hitte-gerelateerde oorzaken (ook) in Europese steden. Extreme en langdurige hittegolven komen steeds vaker voor, wat resulteert in de vorming van zogenaamde hitte-eilanden en daarmee een toename van fatale slachtoffers tot gevolg heeft. Eerder dit jaar toonden onderzoekers uit Barcelona aan dat duizenden levens kunnen worden gespaard als het bladerdak in stedelijke gebieden wordt verhoogd van 15 naar 30 procent.
Groene infrastructuur voor biodiversiteit
Groene infrastructuur kan het biodiversiteitsverlies in onze samenleving helpen stoppen en de natuur nieuwe impulsen geven. Dit kan door het creëren van natuurlijke en half natuurlijke gebieden, dit zijn zones die relatief weinig door de mens verstoord zijn en waar natuurlijke processen (binnen bepaalde grenzen) nog vrij spel hebben.
Revive en het herstellen van natuur
Als projectontwikkelaar kunnen wij bijdragen aan groene infrastructuur door middel van duurzame stedelijke ontwikkeling. Dit doen we concreet door groene ruimtes te integreren in ons ontwerp, oplossingen voor natuurlijke waterbeheer te implementeren, bestaande groene ruimten te beschermen en de biodiversiteit te bevorderen door inheemse planten te gebruiken en habitats voor wilde dieren te creëren. Een goed voorbeeld hiervan is ons urban forest op de Saffrou site in Oudenaarde.